Bylinkové čaje

Jak připravit bylinkové čaje: V mnoha bylinkových čajích jsou účinnou látkou éterické oleje. Olej se nerozpouští ve vodě, a proto leží na hladině. Pokud při vyluhování čaje nádobu nezakryjete poklicí, olej rychle vyprchá. Na jeden šálek (2-2,5 dcl vody) postačí jedna čajová lžička sušených bylin nebo 2 lžičky čerstvých bylin, na jednu konvici (0,5 l vody) 20 g sušených bylin či 30 g čerstvých bylin.
 
Bylinkové čaje proti nachlazení se mohou sladit medem. Měly by být teplé, ne však horké, aby nebyly zničeny enzymy obsažené v medu. K přípravě bylinkového čaje nepoužívejte hliníkových nádob, protože aluminium se vylučuje.
 
Synergie rostlin: mnoho našich moderních léčiv obsahuje látky, jež pocházejí původně z rostlinné říše. Tyto různorodé látky se získávají přímo z rostlin nebo se vyrábějí synteticky. V přírodní medicíně se chápe léčivý účinek rostliny jako spolupůsobení všech látek, nikoli pouze jedné substance. Toto nazýváme synergismem a především tento výraz rozlišuje přírodní medicínu od medicíny klasické. Bylinkové čaje jsou v přírodní medicíně hodnoceny jako vysoce účinné právě proto, že jsou výtažkem z mnoha různých látek, které rostlina obsahuje.